Kirjoittaja: Aaro Kiuru, Kaarina.

Olen nyt ollut kaksi kautta Vihreän Liiton Valtuuskunnan kokouksissa muotoilemassa vihreitä kantoja, ohjelmia jne. Hyvää työtä, Valtu.

Mutta, tämä ei riitä. Valtu ja Vihreä Liitto pystyy isommin muuttamaan asioita:
Palautan mieliin kaksi globaalia faktaa:
1. Me miljardi hyväosaista kulutamme maapallon materiaaliresursseista ja energiasta valtaosan, (70- 80 %). Ja talous on vastaavasti paisunut liian suureksi, sillä ihmiskunnalla ei ole käytettävissä neljää maapalloa.

2. Globaali markkinatalous on huono tapa hoitaa kansoille työt, tavarat, palvelut jne. Hyvin pieni ihmismäärä eli promillen pieni osa ihmisistä – ylikansalliset, mutta silti yksityiset pankit, etunenässä – määräävät muiden eli 7 miljardin ihmisen elämän reunaehdot.

Trump-eliitti eri maissa käyttää lobbareita ja armeijoita suojellakseen valtaansa. Ja varmaankaan osa miljardista hyväosaisesta ei aio luopua elintasostaan, vaikka todennököisesti yleisesti jo tiedostetaan oltavan tuhontiellä.

Se mitä vihreät tekevät EU:ssa, kuten verotuksen harmonisointi, on oikeansuuntaista, mutta hidasta. Ei ole valmiita ratkaisuja näihin ongelmiin, ne on yhdessä löydettävä. Lisäksi jo toimivien ja uusienkin kansalaisliikkeiden yhteistyötä tarvitaan kipeästi.

WWF.n äskeinen LIHAOPAS.FI on hyvä, mutta siinäkään ei vielä uskalleta sanoa, että nykyinen suomalainen lihaproteiinin tuotanto on – jopa samoissa sikaloissa ja navetoissa – muutettavissa hyönteisiä tuottavaksi.

Ei ole muuta ratkaisua kuin kuluttaa vähemmän, kun materiaalinen elintaso on muutettava henkiseksi hyvinvoinniksi.

Ja myös minä väitän että, pallon lämpenemistä ei pystytä torjumaan ilman markkinatalouden uudistamista. Asiasta on kirjoitettu useita kirjoja jo aikaa sitten samoin kuin viime vuosinakin.

Näihin kahteen kysymykseen – siis elintasomme ja koko globaalitalouden reivaus – tulevan Valtun ja vihreän liikkeen on otettava kantaa, kissa pöydälle. Asioista on hyvä puhua niiden oikeilla nimillä.

Muutoin heidän lasten lapsensa – eli teidän nuorten poliitikkojen, olettehan vuosikymmenien päästä itse mummoja ja vaareja – kysyvät miksette toimineet riittävästi, kun oli aika ja vielä oli aikaa.