Kirjoittaja: Mikko Kiesiläinen, Helsinki #651

Helsingissä on jäänyt rakentamatta noin 24 000 asuntoa vuoden 2008 jälkeen liian tiukan sääntelyn vuoksi rakennusyhtiö YIT:n arvion mukaan. Yksi esimerkki tästä liian tiukasta sääntelystä on Helsingin kaupungin itse asettama rajoitus, jonka mukaan uusissa asuinrakennuksissa puolet pinta-alasta pitää varata perheasunnoille.

Uusista kohteista myydään ensimmäisenä pienet asunnot, joiden lukumäärä on nyt rajoitettu. Isompien asuntojen myyntiajat taas venyvät pienemmän kysynnän vuoksi. Ongelmaksi tämä muodostuu kun rakennusyhtiöt eivät pääse aloittamaan uusia kohteita ennen kuin edelliset kohteet on saatu myytyä ja niihin sidottu pääoma vapautettua.

Rajoituksen vuoksi Helsinkiin ei ole rakennettu viime vuosina riittävän paljon yksiöitä. Tarjonnan vääristyminen on johtanut siihen, että vuodesta 2010 lähtien Helsingin yksiöiden neliöhinnat ovat nousseet 32 prosenttia, kun kolmioiden tai isompien asuntojen hinnat ovat nousseet vain 15 prosenttia.

Helsingin tulisi välittömästi luopua tarpeettoman tiukasta perheasuntokiintiöstä. Tämä toisi markkinoille enemmän paljon kaivattuja pieniä asuntoja ja nopeuttaisi ylipäänsä uusien rakennushankkeiden aloituksia.

Helsingin kaupungin mukaan kiintiön tarkoitus on “parantaa huoneistojen kokojaukauman ohjausta paremmin kysyntää vastaavaksi.“

Uskoisin että asunnon ostajat tietävät virkamiehiä ja poliitikoita paremmin minkälaiset asunnot vastaavat kysyntään.

Mikko Kiesiläinen
kuntavaaliehdokas #651
Helsinki