Kirjoittaja Jakke Mäkelä, Turku

Minua saa syyttää naiiviksi, ja itse asiassa tuleekin syyttää jos sitä mieltä on, mutta alla oleva kertoo mitä toivoisin politiikan olevan. Kirjoitus on tiivistetty 25.3. Turun vaalikadulla pitämästäni puheesta.

Politiikassa pitäisi kiistelyn sijaan arvostaa faktoja ja sivistynyttä väittelyä.  Vihreät pyrkivät siihen, ja joskus onnistuvatkin, ainakin puolivahingossa.  Haluamme näissäkin vaaleissa haastaa muut samaan.

Tieteen ja teknologian Vihreät eli Viite ry on Vihreiden suurin kansallinen henkilöjäsenyhdistys. Meitä on lähes 350. Vihreillä on yli 50 Viitteeseen kuuluvaa kuntavaaliehdokasta  eri puolilla Suomea. Turussakin meitä on puolisen tusinaa. Löydymme osoitteesta tiedepuolue.fi.

Tieteen ja teknologian Vihreiden visiona  on tuoda tieteellinen ja tekninen tieto mukaan päätöksentekoon. Korostan tiukasti tuota sanaa “mukaan”. Tiede ei saa koskaan korvata ihmistä päätöksenteossa.  Politiikan syvimmät päämäärät pohjautuvat  aina  arvoihin. Vihreiden pohjimmaisia arvoja  ovat  vastuu ympäristöstä ja tulevaisuudesta,  kaikille kuuluva vapaus, sekä hyvän elämän turvaaminen kaikille  ja kaikissa elämäntilanteissa. Näistä arvoista emme voi tinkiä.

Politiikan toteutuksen  täytyy kuitenkin pohjautua faktoihin ja tutkittuun tietoon. Tämä ei tarkoita tiedeuskovaisuutta  tai asiantuntijoiden harvainvaltaa. Tieteen olemukseenhan kuuluu, että se ei koskaan suoraan kerro  “ainoaa oikeaa”  ratkaisua tiettyyn ongelmaan. Sen sijaan  se voi kyllä melko säälimättömällä  ja brutaalillakin tavalla osoittaa, onko jokin esitetty ratkaisumalli  huono, tai jopa täyttä huuhaata. Tiede ei niinkään esitä hyviä ratkaisuja, vaan karsii pois huonoja.

Tiedepohjaiseen politiikkaan kuuluukin  jatkuva avoin keskustelu  ja kohtelias väittely. Ideoita nostetaan esille  ja ammutaan alas, molempia yhtä suurella innolla. Tämä pätee niin muiden puolueiden kanssa  kuin omien kanssakin.  Lähtökohtaisesti  kaikesta voi puhua  ja mistä tahansa voi väitellä — kunhan väittely on korrektia, ja perustuu edes  jollakin tavalla  todennettaviin faktoihin.

Poliitikonkin  täytyy olla valmis muuttamaan mielipiteensä, jos faktat vain kertakaikkiaan muuttuvat.

Pohjimmiltaanhan kukaan  ei pysty pidemmän päälle ennustamaan oikeastaan  yhtään mitään. Moniko osasi oikeasti ennustaa Neuvostoliiton kaatumisen? Tai World Trade Centerin iskut? Kuka osaa ennustaa, mitä maailman pakolaistilanteelle tapahtuu  kahden vuoden kuluttua? Tai kuka osaa ennustaa, millaista kaaosta ilmastonmuutos aiheuttaa  kahdenkymmenen vuoden kuluttua? Tai sote-uudistus  tällä vaalikaudella? Maailma muuttuu, ja faktat muuttuvat, ja silloin mielipiteidenkin pitää muuttua. Ainoastaan pohjimmaisten arvojen ei pidä muuttua.

Niiden  toteuttamistapaa  voidaan kuitenkin joutua muuttamaan radikaalistikin  ja joskus pienellä varoitusajalla. Ideaalisessa tiedepohjaisessa politiikassa olisikin suorastaan kunnia-asia, että  mielipiteet muuttuvat tilanteiden muuttuessa.

Toisaalta, kun toimitaan faktapohjalla, myös puolueiden välinen yhteistyö on helppoa ja luontevaa. Jos osaa pitää  asiat asioina, väittely saattaa olla hivenen kuivaa, / mutta se kuitenkin johtaa eteenpäin. Kannustammekin  muita puolueita perustamaan vastaavanlaisia tiede- ja teknologiajärjestöjä, ja haastamaan esimerkiksi Viitteen jäseniä.  Meillä olisi yhteinen kieli  ja paljon yhteistä puhuttavaa, vaikka sitten lopulta päätyisimmekin olemaan  yhä edelleen  eri mieltä.

Hiukan konkreettisemmalla tasolla, tämän vuoden kuntavaaleissa  Tieteen ja Teknologian Vihreät haluaa erityisesti korostaa neljää teesiä. Käytännössä ne ovat Turun Vihreiden vaaliohjelmassa  erittäin hyvin jo mukana.

Ensimmäinen teesi on tiedolla johtaminen. Hyvien päätösten tekeminen kunnissa  vaatii tietoa. Virkakoneisto velvoitetaan tuottamaan monipuolisesti tietoa  päätösten tueksi. Päätösten toteuttamista  on seurattava aktiivisesti, ja tehottomia toimintatapoja  on purettava rohkeasti.

Toinen teesi on  koulutus. Monipuolinen koulutus  on Suomen tärkein kilpailutekijä. Se on myös inhimillisen hyvinvoinnin takaaja. Kuntien täytyy huolehtia siitä, että kaikilla on tasavertainen mahdollisuus koulutukseen. Myös aikuisiän jatkokoulutukseen  on panostettava nykyistä enemmän.

Kolmas teesi on teknologian ihmisläheinen hyödyntäminen. Teknologiaa on käytettävä kunnissa  arjen parantamiseksi  ja erityisesti yhteiskunnan heikoimpien hyväksi. Teknisten ratkaisujen avulla  esimerkiksi ikääntyvät ihmiset pysyvät omatoimisina mahdollisimman pitkään. Oikein toteutettuna  digitalisaatio tehostaa terveydenhuoltoa, säästää ympäristöä ja tukee syrjäseutujen elinvoimaisuutta.

Viimeinen teesi on pitkäjänteinen politiikka. Kunnissa on tehtävä politiikkaa  pitkäjänteisesti yli vaalikausien. Ilmastonmuutos  on aikamme suurimpia haasteita  ja se on torjuttava. Sitä on hillittävä kunnissa  suosimalla vähäpäästöisiä ratkaisuja. Niitä on suosittava niin energiantuotannossa, liikenteessä  kuin ruokailussakin. Myös väestön ikääntyminen  on tosiseikka, joka on huomioitava kuntapolitiikassa  monin eri tavoin.

Kirjoittaja on Vihreiden kuntavaaliehdokas Turussa, numerolla 169. Ks lisää täältä sekä FB-sivuilta.  

Taltiointi puheesta löytyy  täältä (krediitit Simo ja Mirkka Nieminen, Tmi Digisi).

 

Kirjoitus on julkaistu alunperin Jakke Mäkelän omassa blogissa.