Lääkärinä en pysty aina tarjoamaan nopeaa täsmähoitoa kaikkiin sairauksiin ja oireisiin. Kerron sen avoimesti potilaalle ja pohdimme vaihtoehtoja – seurantaa, tukea pärjäämiseen ja niiden keinojen etsimiseen, joilla ihminen voi itse löytää arjesta keinoja oireen helpottamiseen. Monen uskomushoitotuotteen mainostaulu sen sijaan lupaa välittömän ja helpon tien sairauteen kuin sairauteen. Lupauksia tehdään ilman tieteellistä näyttöä tehosta tai turvallisuudesta.

Vakavan sairauden lääkitseminen uskomushoidolla on kestämätöntä

Ymmärrän, että ihmiset hakevat tietoa laajasti ja haluavat kokeilla kaikki tarjolla olevat mahdollisuudet. Erityisen vakavia tilanteita syntyy kuitenkin, jos uskomushoidoilla korvataan lääkärin suosittelema hoito tai lääkitys. Potilaalla on oikeus kieltäytyä vaikeankin sairauden hoidosta, mutta päätöksen perustuminen “vaihtoehtoklinikan” katteettomiin lupauksiin on vakavaa potilasturvallisuuden vaarantumista. Vastuuta ei voi jättää yksittäisen ihmisen harteille ja siksi tarvitsemme uskomushoitoja sääntelevää ja rajoittavaa lainsäädäntöä. Sosiaali- ja terveysministeriössä on aloitettu valmistelu ja päätökset on saatava tehtyä eduskunnassa ensi vaalikaudella. Esimerkiksi Lääkäriliitto ja Tehy ovat vaatineet uskomushoitojen rajoittamista.

Haavoittuvia ryhmiä on suojeltava tiukemmalla lainsäädännöllä

Uskomushoitoja löytyy laidasta laitaan hengenvaarallisista aineista varsin harmittomiin huuhaa-hoitoihin. Ihosyövän hoitaminen musta salvalla on vaarallista ja haitallista. Moni markkinoilla oleva valmiste taas on ainesosiltaan vaaratonta, mutta myös täysin tehotonta (placebo-vaikutusta lukuunottamatta) toisin kuin mainoksissa vakuutellaan. Usein unohtuu, että luontaistuotteilla on myös yhteisvaikutuksia lääkärin määräämien lääkkeiden kanssa ja näiden tuotteiden käyttäminen on aina riski.

Yhteiskunnan on taattava, että haavoittuvassa asemassa olevia ryhmiä voivat hoitaa vain terveydenhuollon ammattilaiset. Lapsia on suojeltava uskomushoidoilta, vaikka aikuiset voivatkin vapaudellaan tehdä huonoja valintoja. Lainsäädännöllä on kiellettävä uskomushoitojen tarjoaminen myös vakavasti sairaille. Syöpää tai psykiatrista sairautta ei pidä hoitaa tehottomilla aineilla. Uskomushoitojen markkinointia on myös säänneltävä tiukemmin. Ihmisen terveydellä leikkivän liiketoiminnan on tulevaisuudessa toimittava selvästi rajatummin ja valvotummin.

Reetta Vanhanen, lääkäri, Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Helsingistä