Valio aikoo saada maidosta hiilineutraalin. SSAB meinaa säätää teräksentuotantoprosessinsa fossiilivapaaksi.

Maatalous tuottaa Suomen kasvihuonekaasupäästöistä noin 20%. Maidontuotannolla on tästä iso osuus, koska pientilakulttuurin ja ilmasto-olosuhteiden vuoksi meillä on paljon maidontuotantoa ja koska maidon & naudanlihan hiilijalanjälki on eläintuotteista suurin. Valion tavoite on siis todella kunnianhimoinen, eikä kuinkaan läpihuutojuttu. Mutta ehdottomasti askel oikeaan suuntaan.

Terästeollisuuden puolella SSAB yksin tuottaa 7% Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Jos SSAB saa Raahen tehtaan toimimaan kivihiilestä valmistetun koksin sijaan uusiutuvilla tuotetulla sähköllä, on se oikeasti huippujuttu!

Kainuussa taas Terrafame aikoo jatkojalostaa nykyisiä nikkeli- ja kobolttituotteita edelleen akkukemikaaleiksi. Toinen paikallinen iso työllistäjä Skoda Transtech valmistaa ratikoita ja junia kasvavaan joukkoliikennetarpeeseen. Ja kolmas iso kainuulainen työllistäjärypäs, Kuhmon Woodpoliksessa, tekee puurakennuksia.

Vaikka tietynlainen skeptisyys ja viherpesun pelko on syytä pitää mielessä, ei näitä teollisuuden muutostrendejä voi ohittaa. Osa raskaasta teollisuudesta on selvästi ymmärtämässä maailman muutoksen, ilmastonmuutoksen hillinnän välttämättömyyden sekä maapallon kantokyvyn rajat. Tuotantoa ja tuotteita muutetaan, ja se on oikeasti hyvä asia.

Kokonaisuuden kannalta pitää tietysti ymmärtää se, että jatkuva materian kulutuksen kasvu ei ole kestävää. Kiertotalous on siis päivän sana ilmastonmuutoksen hillinnän ohella. Siinäpä sitten se seuraava haaste, digitalisaation lisäksi!

 

Silja Keränen, Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Oulun vaalipiiristä