Olen espoolainen 43-vuotias työtön opettaja. Olen ollut aktiivinen ay-liikkeessä noin kymmenen vuotta – niin Espoossa. pääkaupunkiseudun alueyhdistyksessä kuin OAJ-valtuustossakin. Espoon kulttuurilautakunnassa olen ollut tämän kauden. Syksyllä minut valittiin Open Knowledge Finland ryn hallitukseen. Kuulun myös Träskändan kartanon ystävät ryhyn (tavoitteenamme on kunnostaa kansalaiskäyttöön Pohjois-Espoossa sijaitseva Träskändan kartano) ja YIMBYcon ryhyn (kaupunkisuunnittelu ja –aktivismiseminaari). Aloitin syksyllä Kriittisen korkeakoulun 2-vuotisen kurssin filosofisesta praktiikasta. Minua on aina kiinnostanut filosofiassa sen käyttäminen ja kokeminen käytännössä.

Kuntien keskeisin vastuualue on koulutuksen ja kasvatuksen turvaaminen – se on ainoa tapa pitää Suomi elinvoimaisena muuttuvassa maailmassa ja antaa ihmisille merkityksellisyyden tunne. Koulutuspolku pitää taata varhaiskasvatuksesta aikuiskasvatukseen, aina vanhenevalle väestöllemme asti. Varhaiskasvatus pitää olla ammattilaisten hoidettavana.

Huonosti hoidetut julkiset rakennuksemme pitää saada parempaan malliin. Rakentamisessa – niin uudis- kuin korjausrakentamisessa – pitää olla ulkopuoliset vastuulliset valvojat prosessien ajan. Budjettien seuranta pitää olla reaaliaikaista ja siihen pitää voida puuttua.

Läpinäkyvyys päätöksenteossa pitää olla kulttuurinmuutos valmistelusta valmiiseen. Näin saadaan todellista kansalaisdemokratiaa päätöksiin. Avoimuus kaikessa päätöksenteossa on oleellista.

Tasa-arvon toteuttaminen tehdään joka puolella yhteiskuntaamme. Sukupuolten välinen tasa-arvo on vain osa sitä. Miten mahdollistamme yhteiskuntamme esimerkiksi muualta tulleille? Ottamalla asukkaat mukaan suunnitteluun ja prosesseihin.

Maahanmuuttajien järkevä integroiminen ja heidän osaamisensa tunnustaminen on ainoa tapa Suomelle säilyä kansakuntana tulevaisuudessakin. Tarvitsemme monenlaista yrittämistä ja kulttuuria Suomeen ja Espooseen. Maahanmuuttajataustaiset espoolaisemme näkevät mahdollisuuksia, joita emme itse ehkä huomaa.

Ilmastonmuutoksen torjuminen hiilivapaalla Espoolla ja liikenneratkaisujen toteuttamisella yhä kestävämpinä ovat osa ihmiskunnan eloonjäämisen turvaamista. Tätä uhkaa ei ratkaista kunnallisvaaleissa, mutta sen haittojen torjumiseksi voidaan ja pitää tehdä asioita. Hiilivapaa Espoo on hyvä askel, samoin autokannan järkevämpi käyttö jakamistaloudessa. Kasvisruoan lisääminen julkisella puolella on hyvä asia, samoin tulevaisuudessa vaihtoehtoisten ravintomahdollisuudet, esimerkiksi hyönteiset.

Espoo ansaitsee tulla kaupungiksi. Se ansaitsee tulevaisuuteen suuntaavat, monikulttuuriset asukkaat, joiden visioilla mahdollistamme hyvän asumisen, yrittämisen ja koulutuskeskittymän kaikille ikäryhmille.