Olen 42-vuotias ICT-asiantuntija, joka Antti Holman määritelmän mukaan on kotoisin Uvilasta, Kaasmarkun kylästä, jossa olen teinivuoteni kasvanut. Sieltä olen Helsingin ja Espoon kautta palannut takaisin kotiseuduille ja Poriin. Käyn kuitenkin edelleen ICT-alan töissä Helsingissä, vaikka suurimman osan teenkin etätöinä kotoa. Kakkostie on siis tullut hyvin tutuksi ja jo yli kuuden vuoden ajan olen kulkenut sitä sähköllä. Alla on jo kolmas sähköauto, joten olen itse hyvin henkilökohtaisesti päässyt seuraamaan sähköautojen kehitystä. Ensimmäisellä autolla piti pysähtyä lataamaan kolme kertaa ja nykyisellä, ihan keskihintaisen auton arvoisella sähköautolla, ei välttämättä enää kertaakaan. Onnekseni olen päässyt myös tekemään töitä latausratkaisujen parissa.

Porissa olen nyt toista vuotta Porin seudun vihreiden puheenjohtajana ja kuntatasolla tahdon parantaa kaupungin päätöksenteon avoimuutta ja se perustumista tieteeseen ja tutkimukseen. Päätöksiä ei tule tehdä mutulla vaan vaikutuksista pitää olla näyttöä. Rahaa ei ole yhtään hukattavaksi humpuukiin. Samalla tulee pitää kiinni ympäristö- ja ilmastotavoitteista. Kaupungin tulee ensin saavuttaa hiilineutraalius ja sen jälkeen hiilinegatiivisuus. Tämä on otettava huomioon jokaisessa päätöksessä, joka kaupungissa tehdään. Jokaisen päätökseen on siis otettava mukaan sen ilmastovaikutus.

Olen myös mukana Porin polkupyöräilijöiden toiminnassa mukana ja pyrin tekemään kaikki lähimatkat polkupyörällä. Kaupungin keskustan tulee tukea kävelyä ja polkupyöräilyä, niin että sitä autoa ei tarvitse ottaa alle edes Porissa, vaan kevyt liikenne ja julkiset riittävät yhä useammalle. Kuitenkin yli neljäosa kaupungin asukkaista asuu jo nyt kävely- tai pyöräilymatkan päässä keskustasta. Tämä on se ratkaisu keskustan elävöittämiseksi – ei ilmaisten parkkipaikkojen lisääminen.

Harrastuspuolella soitan rumpuja, enimmäkseen omaksi – ja naapureiden – iloksi, käyn koronatilanteen salliessa pelaamassa salibandyä maalivahtina ja rakentelen sähköajoneuvoja. Olen muuttanut sähkökäyttöiseksi niin moottoripyörän kuin sähköautonkin ja lisäksi korjannut takaisin päivittäiskäyttöön sähköskootterin ja kolmipyöräisen sähköpolkupyörän, jonka taakse rakentamassani laatikossa on nuorin neljästä lapsestani päässyt kulkemaan niin päiväkotiin kuin alakouluunkin. Tietysti seuraan myös Ässien pelejä aina kun mahdollista.


I’m a 42-yo ICT-specialist from Pori, father of four and builder of all vehicles electric. I also do my travel with an EV and I’m the chairperson of Porin seudun vihreät, the local greens. My goals are more transparency in local decision making and have it be based on facts, instead of fiction. I also consider myself a skeptic – not to be confused with a denialist.