Olen kuntavaikuttamisesta innostunut eläinlääkäri Turusta. Vuoden alusta jäin eläkkeelle Helsingin yliopiston professorin tehtävästä, joten nyt on erinomainen mahdollisuus paneutua kotikaupungin asioihin.

Terveys ja hyvinvointi

Ihmisten ja eläinten terveys on yhteinen, samoin sairaudet. Koronapandemia on siitä ikävä esimerkki. Koronavirus todennäköisesti syntyi lepakoissa ja siirtyi kotieläinten kautta ihmisiin. Jotta välttyisimme seuraavilta pandemioilta ja mahdollisilta muilta eläimistä ihmisiin tarttuvilta sairauksilta, meidän on pidettävä huolta kotieläinten terveydestä.

Sen lisäksi luonnoneläimille on taattava riittävän yhtenäiset luonnontilaiset asuinalueet, joilla ne voivat elää lajilleen ominaisella tavalla. Riittävä tila ja luonnon monimuotoisuus vähentävät ihmisiin tarttuvien mikrobikantojen kehittymisen mahdollisuutta.

Kaupunkiluonto

Omasta kokemuksesta jokainen tietää, minkä lukuisat tutkimukset vahvistavat. Luonnossa liikkuminen rentouttaa, vähentää stressiä ja auttaa palautumaan arjen rasituksista. Sen vuoksi kunnan on kaavoituksella huolehdittava, että viheralueita on asukkaiden helposti saavutettavissa eri puolilla kaupunkia. Ihannetilanteessa jokainen voi kotiovelta kävellä viheralueelle, joka voi olla vaikka puisto, nurmikko, niitty tai lähimetsä.

Koulutus

Jokaisen on saatava koulutus. Kunnan tärkeimpiä tehtäviä on koulutuksen järjestäminen, oli se esikasvatusta, peruskoulutusta tai toisen asteen opetusta. Kunnan on varmistettava koulutuksen laadukkuus kaikilla tasoilla ja joka puolella kaupunkia, eikä pelkästään niissä muutamassa suositussa koulussa.

Ehdokkaan kirjoitukset sivustolla: