Olen Toni Tuomanen Espoon Soukasta. Olen ammatiltani sosionomi (amk), jonka lisäksi minulla on lähihoitajan ja päihdetyöntekijän ammattitutkinnot. Olen alun perin Karjalan poikii, kotoisin Imatralta, mutta espoolaistuin jo vuonna 1992. Työn ja politiikan lisäksi elämääni kuuluu musiikki ja kulttuuri, sekä liikunta. Viihdyn sekä kirjastoissa että punttisaleilla, sekä elävän musiikin parissa. Elämääni kuuluu vahvasti myös kirjoittaminen, ja kahden julkaistun romaanin jälkeen tohdin kutsua itseäni kirjailijaksi.

 

Politiikassa olen ollut mukana vasta noin neljä vuotta, vaikka yhteiskunnalliset asiat ovat kiinnostaneet minua teini-iästä asti. Synnyin duunariperheeseen Imatralla, värikkäänä vuonna 1969. En kultalusikka suussa, vaikka lapsuuteni olikin pääosin onnellinen. Siinä oli kuitenkin vahvasti aineksia myös vaikkapa elinikäiseen syrjäytymiseen. Elämäni on ollut vaiherikasta, ja siinä on myös eräänlaisen selviytymistarinan piirteitä. Ihmisoikeudet, tasa-arvo ja elämän kunnioitus ovat olleet minulle tärkeitä arvoja niin kauan kuin muistan. Lapsuudenkodilleni olen kiitollinen siitä, että nuo arvot olivat siellä itsestäänselvyyksiä.

 

Olen nähnyt kuitenkin myös elämän varjoisia puolia, ja tiedän mitä ovat syrjäytyminen, päihdeongelmat ja sosiaaliset ongelmat. Viimeksi mainittujen vähentäminen ja ehkäisy ovat ohjanneet myös uravalintojani. Tärkeitä aihepiirejä minulle ovat siis mielenterveys- ja päihdetyö, lasten ja nuorten asema, lastensuojelu sekä sosiaalityö kokonaisuudessaan.Toinen romaanini, nimeltään ”Leipäjonoromaani” (2020), käsittelee näitä teemoja kaunokirjallisuuden keinoin. Kirjasta ja sen teemoista järjestettiin lokakuussa webinaari ”Leipäjonot – aikamme kuva?” johon osallistuivat kanssani sisäministeri Maria Ohisalo ja Helsingin ruoka-avun kehittämishankkeen projektipäällikkö Anni Heinälä. Webinaari löytyy Youtubesta.

Tunnen myös vanhustenhoitoa ja olen työskennellyt lähihoitajana mm. Espoon kotihoidossa. Tärkeää minulle on myös koulutus- ja opiskelumahdollisuuksien turvaaminen kaiken ikäisille; niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin, jotka haluavat kehittää itseään tai hankkia uuden ammatin.

Minulla oli ilo ja kunnia olla mukana perustamassa Espoon Viitettä, eli Espoon Tieteen ja Teknologian vihreät ry:tä keväällä 2018.

Muita jäsenyyksiäni ja luottamustehtäviäni ovat olleet:

Espoon Kirjailijat ry:n jäsen vuodesta 2019, Espoon Musiikkiopiston johtokunnan jäsen vuodesta 2018, Espoon Päihdeasian neuvottelukunnan jäsen vuodesta 2018, Espoon Sosiaali– ja terveyslautakunnan yksilöasiain jaoston varajäsen vuodesta 2017, Espoon Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaoston jäsen vuodesta 2019. Espoon Vihreät ry:n hallituksen jäsen 2019-2020.

 

Julkaistut romaanit:

Kotonakulkijat (Nysalor-kustannus 2019)

Leipäjonoromaani (Nysalor-kustannus 2020)