Ville Savonlahti – rohkeasti vihreä, erityisten puolella from Ville Savonlahti on Vimeo.

Olen 36-vuotias pokeriammattilainen ja Varsinais-Suomen vihreiden puheenjohtaja. Asun Liedon Littoisissa vaimon, kahden lapsen ja kissan kanssa. Lapsuudenkotini sijaitsee samassa postinumerossa, Kaarinan puolella kuntarajaa. Olen opiskellut Turun yliopistolla englantilaista filologiaa ja sukupuolentutkimusta ennen epätavallista uravalintaani. Arvomaailmaani heijastavat vegaanius, feminismi ja kansainvälisyys.

POLIITTINEN URA
Vihreissä olen toiminut vuodesta 2011 alkaen, ja vaikuttanut sen jälkeen useamman vuoden Liedon seudun vihreiden hallituksessa, ensin varapuheenjohtajana, sitten puheenjohtajana. Piirihallituksessa olen niin ikään toiminut varapuheenjohtajana yhden kauden, minkä jälkeen minut valittiin Varsinais-Suomen vihreiden puheenjohtajaksi vuosille 2018–19.
Kuntapolitiikassa vaikutan tällä hetkellä Liedon varavaltuutettuna ja erityishuoltopiirin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana.

VAALITEEMAT
Erityislapsen vanhempana etenkin erityishuoltopiiri on minulle tärkeä luottamustehtävä, erityisperheiden usein jaksamisen äärirajoilla pyörivä arki on tuttua. On väärin, että heikoimmassa asemassa olevat lapset eivät usein saa tarvitsemiaan palveluita ilman pitkää taistelua viranomaisten kanssa – tätä haluan kampanjassani pitää esillä. Perheemme on käynyt oikeutta niin kuntoutuksen rahoituksesta kuin pysäköintiluvasta. Etenkin kehitysvammaisten oikeuksien puolustaminen on lähellä sydäntä ja osaan arvostaa varhaiskasvatusta myös kuntouttavana palveluna.

Minulle kaiken poliittisen toiminnan lähtökohta on kansainvälisyys: sitoutumalla solidaarisuuteen ja yhteistyöhön niin Pohjoismaissa, Euroopassa kuin YK:ssakin, taataan parhaat edellytykset ihmisoikeuksille, ilmastotyölle ja turvallisuudelle kaikkialla maailmassa. Tämä on erityisesti Suomen kaltaisten pienten maiden etu, mutta myös niissä elävien vähemmistöjen turva. Toivon EU:n liittovaltiokehityksen jatkuvan ja YK:n muuttuvan demokraattisempaan suuntaan – näitä voi Suomikin osaltaan edistää.

Feminismi tarkoittaa minulle etenkin ajattelutapaa, jolla tunnistetaan ja kyseenalaistetaan vahingollisia rakenteita kulttuurissamme. Feministisistä lähtökohdista voi esimerkiksi torjua miesten syrjäytymistä, edistää kasvissyöntiä ja helpottaa perheiden jaksamista. Minusta on tärkeää, että myös kaltaiseni moninkertaisesti etuoikeutetut ihmiset puolustavat feminismiä.