Politiikka, jokaisella politiikan tasolla, on ennen muuta kaaoksenhallintaa. Maailmassa tapahtuu jatkuvalla syötöllä täysin  järjettömiä asioita. Päättäjän tärkein ominaisuus on kyky pysyä rauhallisena, hahmottaa mitkä älyttömyydet ovat oikeasti tärkeitä ja mitkä vain somekohinaa, ja reagoida niihin harvoihin oikeasti tärkeisiin päättömyyksiin ilman, että päämäärä ja kokonaiskuva katoavat.

Tätä rauhallisuutta pysty vahvistamaan sillä, että hankkii aina mahdollisimman paljon tietoa asioista. Siksi olen itse mukana politiikassa. Olen 48-vuotias fysiikan tohtori Turusta. Filosofiani on äärimmäisen pelkistetty: ajan järjen käyttöä yhteisissä asioissa.  Päätökset on tehtävä faktapohjaisesti ja analyyttisesti.  Vihreät ovat tässä suhteessa todella paljon mainettaan parempia, ja siksi olen Vihreissä viihtynytkin — ja Viitteessä erityisesti.

Arvomaailmaltani olen aika perinteinen punavihreä hippi. Heikoimpia on suojeltava, syrjintää on vastustettava, ja luontoa on vaalittava.  Ajatusmaailmaltani taas olen viiltävän analyyttinen hippi. Hyviä asioita ei voi ajaa ilman tarkkoja faktoja ja erittäin kurinalaista ajattelua.

Pidän tiedettä ja teknologiaa ainoina keinoina selvitä niin globaalista ilmastokatastrofista kuin lokaalista Turkua koettelevasta talouskriisistäkin. Turkuunhan osui vuonna 2020 lähes täydellinen myrsky: koronakriisi on todella huono hetki valmiiksi alijäämäisen kaupungin siirtyä pormestarimalliin ja myllertää koko kaupungin hallinto. Näin kuitenkin pääsi tällä kertaa tapahtumaan.

Siitäkin selvitään, kunhan pysytään rauhallisina — ja ennen muuta perustetaan päätökset parhaaseen saatavilla olevaan tietoon. Olen vielä tammikuun ajan pätkätyössä kaupungin projektissa, jossa kehitetään kaupungille data-analytiikkaa ja mittaristoja. Tilanne ei ole huono eikä hyvä. Dataa periaatteessa on, mutta sitä ei vielä osata kovin systemaattisesti kerätä ja analysoida.

Nyt katsotaankin tiukasti päättäjien suuntaan. Jos päättäjät osaavat määritellä mitä haluavat tietää, kaupunki pysty kyllä tuottamaan heille tietoa päätöksenteon tueksi. Sillä selvitään tämän vuoden kaaoksesta — ja kaikkien muidenkin vuosien kaaoksesta.

 

Ehdokkaan kirjoituksia sivustolla: