Ettei ketään jätettäisi

Olen Outi Alanko-Kahiluoto – humanisti, poliitikko ja kolmannen kauden kansanedustaja. Asun perheineni Herttoniemessä, Itä-Helsingissä. Olen asunut eri puolella Suomea yli kymmenellä eri paikkakunnalla, mutta pisimpään olen asunut Itä-Helsingissä. Taustaltani olen kirjallisuuden opettaja ja tutkija Helsingin yliopistosta, missä olen myös väitellyt. Yliopistolla olin Tieteentekijöiden liiton aktiivi ja humanistien luottamusmies.

Olen kahden lapsen äiti. Aviopuolisoni on taiteilijaprofessori, teatteriohjaaja Atro Kahiluoto.

Tärkein arvoni on oikeudenmukaisuus
En hyväksy köyhyyden ja eriarvoisuuden kasvua. Haluan tehdä töitä äänettömien puolesta, oli kyse yhteiskunnan heikoimmista, tulevista sukupolvista tai katoavista lajeista.

Meidän aikamme politiikan tärkeimmät tehtävät ovat köyhyyden vähentäminen ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen. Minun kutsumukseni on auttaa ihmisiä ja tehdä töitä heikompiosaisten puolesta. En voi katsoa sivusta, kun ihmis- ja perusoikeuksia poljetaan, rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, ja pilaamalla ympäristön viemme tulevilta sukupolvilta elämisen edellytykset.

Minun tarinani – eli miksi lähdin politiikkaan
Muutimme kaupungin vastavalmistuneeseen vuokrataloon, kun ensimmäinen lapsemme oli syntynyt. Pienten lasten äitinä opin konkreettisesti sen, etteivät kansalaiset suinkaan ole tasavertaisessa asemassa suhteessa hyvinvointipalveluihin.

Esimerkiksi lähiterveysasemalle ei tahtonut saada aikaa edes kuumeiselle lapselle. Päivähoidossa lapset olivat laittoman suurissa ryhmissä ja virkamiehet vain levittelivät käsiään – päivähoidon määrärahat kun eivät olleet heidän vallassaan.

Eräänlainen käännekohta oli se, kun isäni kuoli sairaalabakteeriin harmittoman päiväkirurgisen leikkauksen jälkeen. Oli lääkärilakko ja näin, miten pienipalkkaiset sairaahoitajat tekivät kaikkensa pitääkseen potilaat hengissä.

Isäni kuoltua päätin lähteä tekemään töitä paremman yhteiskunnan puolesta. Lähdin mukaan politiikkaan muuttaakseni asioita, jotka ovat huonosti ja puolustaakseni niitä asioita, jotka tekevät elämästä elämisen arvoisen.

Minulle arvokkaita asioita ovat puhdas luonto, laadukas ja maksuton koulutus sekä laaja-alaiset julkiset kulttuuripalvelut, esimerkiksi lähikirjastot.